Investeer in jezelf

Van vergeetachtigheid naar attentie

Gepubliceerd op 14 november 2023 om 13:19

Geen verjaarden vergeten, niet-aangeboren hersenletsel, kaartje2go

"Van vergeetachtigheid naar attentie: Hoe je nooit meer een verjaardag mist"

 

Help een verjaardag

Voor veel mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) is het vaak een uitdaging om naar een verjaardag te gaan. Niet omdat ze het niet leuk vinden, maar omdat het vaak te druk is. Terwijl anderen genieten van gesprekken met anderen, kan iemand met NAH dit als zeer onaangenaam ervaren. Op zo'n moment worden de prikkels intenser en komt alles hard binnen. Het lijkt alsof je op dat moment alles hoort: de radio op de achtergrond, je buurman die lacht, stoelen die worden verschoven, enzovoort. Je hersenen kunnen al deze informatie niet meer filteren en je raakt compleet overprikkeld. Vaak hoor je dat één-op-één contact of kleine groepjes beter werken, maar bij een verjaardag ontkom je er meestal niet aan dat er vaak veel mensen zijn.

Maak het bespreekbaar

Het belangrijkste is om hierover openlijk te praten. Nu hoor ik je denken: "Maar de meeste mensen weten toch dat ik NAH heb?" Uit ervaring weet ik echter dat als mensen niets aan je zien, ze denken dat alles goed met je gaat. En eerlijk gezegd denk ik zelf ook regelmatig op deze manier. Hoe kun je dit onderwerp dan het beste ter sprake brengen? Schrijf van tevoren de punten op die je graag wilt bespreken met degene waarbij je op bezoek gaat. Als je dit hebt gedaan, kun je langsgaan of bellen. Het is altijd verstandig om iemand mee te nemen die op de hoogte is van jouw situatie, mocht je even niet weten wat te zeggen. Een andere optie is om het op een nette manier via e-mail of WhatsApp te bespreken, al vind ik persoonlijk e-mail iets persoonlijker. Vertel waar je last van hebt en geloof me, mensen zijn echt bereid om samen naar oplossingen te zoeken zodat jij ook meer kunt genieten van verjaardagen en andere feestjes.

Wat kun je zelf doen

Ik heb inmiddels veel mensen ontmoet met NAH, zowel fysiek als online, en het valt me op dat veel mensen met niet-aangeboren hersenletsel een hoofdtelefoon met noise-cancelling gebruiken. Ik zal hier nog een aparte blog over schrijven waarin ik technische uitleg geef. Maar zo'n hoofdtelefoon zorgt ervoor dat omgevingsgeluiden worden gefilterd. In de praktijk werkt dit als volgt: wanneer je op een verjaardag bent en met iemand praat, hoor je door de hoofdtelefoon niet het geschuif van stoelen en heb je minder last van spelende kinderen met speelgoed op de vloer. De noise-cancelling hoofdtelefoon filtert bepaalde geluiden volledig weg en vermindert de aanwezigheid van andere geluiden.

Blijf het uitleggen aan mensen

Ik heb een tijdje gehad dat ik mezelf erg terugtrok en nog niet goed wist hoe ik moest omgaan met NAH. Ik vond het aanvankelijk vervelend dat ik eigenlijk nooit echt zin had in verjaardagen. Het liefst ging ik er niet naartoe, en als ik wel ging, bleef ik nooit zo lang. Het lag niet aan de verjaardag zelf of de mensen waar ik naartoe ging, maar ik voelde me vaak een beetje buitengesloten terwijl ik vroeger met mijn praatjes altijd het middelpunt was. Ik bracht vaak de sfeer erin en vond het heerlijk om iedereen te vermaken. Maar door jezelf terug te trekken en er weinig over te praten, kan het voor anderen lijken alsof je geen interesse meer hebt en dat je het allemaal niet leuk vindt. Hoe vervelend soms ook, je moet altijd uitleg blijven geven, anders begrijpen mensen je gewoon niet. Anderen leven hun eigen leven en zijn net als iedereen vooral met zichzelf bezig.

Gouden tip

Ik merkte dat ik regelmatig verjaardagen vergat. Nu is dat geen ramp, maar toch vond ik het vervelend. Ik ben toen gaan nadenken over wat ik hieraan kon doen om nooit meer iemands verjaardag te vergeten. Mijn moeder bracht me op het idee van kaartje2go, omdat zij altijd kaartjes stuurt naar iedereen. Ik heb een account aangemaakt op de website van kaartje2go en al mijn dierbaren ingevoerd in de kalenderfunctie. Een paar dagen voor iemands verjaardag krijg je dan een melding via e-mail of op je telefoon. Het is belangrijk om op dat moment direct een kaart uit te zoeken en te laten versturen op de dag van de verjaardag. Als je dit niet meteen doet, loop je het risico dat je het alsnog vergeet. Ik krijg altijd positieve reacties van mensen, omdat tegenwoordig niet veel mensen nog kaartjes sturen. Je staat bekend bij familie, vrienden, kennissen en collega's als die attente persoon die altijd een leuk kaartje stuurt voor een verjaardag. Probeer deze tip naar eigen hand te zetten, zodat jij niet meer degene bent die altijd verjaardagen vergeet, maar juist degene die als eerste aan iemands verjaardag denkt.

Vind jij deze tip ook handig en wil je ook aan de slag gaan met kaartje2go? Klik dan op onderstaande afbeelding en begin vandaag nog jouw dierbaren in de kalender te zetten, zodat je geen verjaardag meer vergeet.

Kaartje2go - Verjaardagskaarten

Doe mee en word lid: Geniet van exclusieve toegang tot onze community.

Verbind met 1000+ mensen die ook leven met Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH) via de Lifevita Facebook en Instagram groep. Volg ons nu, klik op de icoontjes hieronder en maak deel uit van onze community. Samen staan we sterker!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.