Investeer in jezelf

Plastic soup raakt mens en dier

Gepubliceerd op 16 juli 2022 om 18:07

Het probleem van de plastic soup - Lifevita

''Plastic soup is al jaren een dreigend probleem''

De ontdekker van plastic soup

27 jaar geleden zeilde kapitein Charles Moore van het zonnige eiland Hawaii naar de westkust van Amerika. Onder het zeilen zag hij steeds vaker plastic rond zijn boot drijven. Op dat moment wist hij niet dat hij de ontdekker zou worden van één van de grootste milieurampen ooit. Hij kwam grote en kleine stukken plastic tegen en gaf daar de benaming plastic soup aan. Deze benaming wordt wereldwijd gebruik voor het zwerfplastic dat in de oceaan rond dwaalt.

De groei van de industrie

Omstreeks 1908 was het eerste (synthetische) kunststof er. Dat was uitgevonden door de amerikaanse uitvinder Leo Baekeland met belgische roots De echte massa productie begon ergens rond de tweede wereldoorlog, deze industrie was nodig om de oorlog te kunnen winnen. Sindsdien blijft de toename van plastic groeien.

Plastic afval komt terecht in de plastic soup - Lifevita

Toename van plastic in de oceaan

In de komende jaren zal de toename van plastic fors toenemen de schatting is ongeveer 40%. Als we niks eraan doen is de verwachting dat er qua gewicht in 2050 meer plastic in zee is dan vis. Voor miljoenen mensen zal de voedselvoorziening in gevaar komen als de plastic soup groter wordt.

Wegwerp plastic,flesjes,kleine verpakkingen

 

Wegwerp plastic is zonder twijfel één van de grootste vervuilers Vooral in landen waar afval niet wordt gescheiden is dit probleem groot. Flesjes zijn ook een grote boosdoener, elk jaar worden ongeveer 480 miljard flesjes verkocht, daarvan wordt maar 7% gerecycled. Ook de kleine plastic verpakkingen zijn een groot probleem, denk aan shampooflessen,tandpastatubes,noodle emmertjes en nog veel meer. In de Filipijnen gebruikt elke inwoner ongeveer 591 mini verpakkingen per jaar en daar is een slechte afval infrastructuur.


Top 10 plastic afval in de oceaan

 

  1. Sigaretten
  2. Etenswaar winkels
  3. Drinkflesjes
  4. Plastic dopjes
  5. Plastic zakjes
  6. Plastic tasjes
  7. Drinkrietjes
  8. Voedselverpakkingen
  9. Plastic deksels
  10. Schuimverpakkingen
Plastic afval in zee - Lifevita

Microplastics

Naar schatting komt ongeveer 3% van het plastic in de oceanen terecht. De oceanen zijn voortdurend in beweging dat komt door de rotatie van de aarde en de windrichtingen. Er zijn vijf grote zeestromingen die gyres worden genoemd en ook nog wat kleinere. Het zijn een soort van draaikolken die het vuil naar het midden zuigen De gyres zijn gelegen onder de evenaar. In alle vijf de zones is een hoge concentratie van microplastics die we met het blote oog bijna niet kunnen zien.

Microplastics in de oceanen - Lifevita

Wat kunnen wij doen

Lifevita werkt samen met Saywhatbottles dit is een organisatie die zich inzet voor een betere wereld en gaat de strijd aan tegen al het plastic wat ronddwaalt in de oceanen. Ze verkopen duurzame drinkflessen die gemaakt zijn van het plastic wat in de oceanen terecht is gekomen. De flessen zijn ideaal om aan je dagelijkse hoeveelheid water te komen. Ook blijven de drankjes tot 24u koud en 12u warm.Het is ook mogelijk om je eigen fles te ontwerpen en hem te personaliseren door hem een naam te geven.

Drink genoeg en zorg voor je lichaam en geest

We weten allemaal dat het goed voor ons lichaam is om water te drinken. Het vocht is nodig voor de werking van onze organen en houd het bloed stromend. Ook zorgt voldoende water drinken er voor dat je jezelf energieker voelt. Te weinig water drinken kan er zelfs voor zorgen dat onze hersenen minder goed werken. Denk goed aan je eigen gezondheid en drink voldoende water.

Koop een fles en help de oceanen schoon te krijgen

Jaarlijks doneert Saywhatbottles aan het ‘’Olive Ridley Project’’(een stichting die gewonde schildpadden opvangt en verzorgd) en steunen zij verschillende goede doelen zoals op dit moment ‘’World Animal Protection NL’’

 Heb je ook interesse gekregen om een drinkfles aan te schaffen bij Saywhatbottles, en op die manier zelf voldoende water te drinken, en mee te helpen aan al het plastic wat ronddwaalt in de oceanen. Klik dan op de afbeelding hieronder en schaf er één aan.

Follow us


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.