Investeer in jezelf

Vergeet geen verjaardag meer

Gepubliceerd op 29 juli 2022 om 17:40

Vergeten door hersenletsel

Probeer het eens anders

Help een verjaardag

Voor veel mensen met NAH is het een ontzettende opgave om naar een verjaardag te gaan. Niet dat ze het niet leuk vinden maar omdat het gewoon vaak veel te druk is. Waar iemand zonder letsel lekker geniet van het gepraat met anderen kan iemand met NAH dit als ontzettend vervelend ervaren. Op zo een moment word je geprikkeld en komt alles keihard binnen. Het lijkt wel of je op zo’n moment alles hoort, de radio op de achtergrond,je buurman naast je die aan het lachen is,stoelen die verschuift worden en ga zo maar door. Je hersenen krijgen het allemaal niet meer gefilterd en je wordt compleet overprikkeld. Heel vaak hoor je dat 1 op 1 contact goed gaat of in kleine groepjes, maar op een verjaardag ontkom je er meestal niet aan dat een kamer vol zit met visite.

omgaan met NAH

Maak het bespreekbaar

Het belangrijkste om te doen is het bespreekbaar maken. En nu hoor ik je al denken maar de meeste waar ik kom weten toch dat ik NAH heb. Maar uit ervaring weet ik als mensen niks aan je zien denken ze dat het allemaal wel goed gaat, en heel eerlijk denk ik ook nog regelmatig op deze manier. Wat is nu een goede manier om dit bespreekbaar te maken? Schrijf van te voren de punten op die je graag wilt bespreken met degene. Als je dat gedaan heb kan je langsgaan of bellen, nu is het altijd wel verstandig om iemand mee te nemen die van jou probleem af weet, mocht je dan stil vallen dan heb je altijd je back-up nog. Een andere manier nog is om het gewoon netjes op de mail te zetten of via whatsapp, alleen vind ik het persoonlijker via de mail. Vertel waar je last van heb, en geloof me mensen zijn echt wel bereid mee te willen werken om naar een oplossing te kijken zodat jij ook meer kan genieten van iemands verjaardag of een ander feestje.

Maak NAH bespreekbaar

Wat kan je zelf doen

Ik heb ondertussen veel mensen fysiek en online ontmoet met NAH, en wat mij opvalt is dat heel veel mensen met een niet-aangeboren hersenletsel een noise-cancelling hoofdtelefoon gebruiken. Ik ga hier nog een keer een aparte blog over maken om er technisch wat meer uitleg over te geven. Maar zo een hoofdtelefoon zorgt ervoor dat de omgevings geluiden gefilterd worden. In de praktijk werkt dit als volgt je zit op een verjaardag en je praat met iemand  door de hoofdtelefoon hoor je niet de de stoelen schuiven, ook heb je minder last als er kleine kinderen met speelgoed op de vloer spelen. De noise canceling hoofdtelefoon zorgt er dus voor dat sommige geluiden compleet weg gefilterd worden en andere geluiden minder hard aanwezig zijn.

Gebruik een noise cancelling hoofdtelefoon met NAH

Blijf het uitleggen aan mensen 

Ik heb een tijdje gehad dat ik heel erg op mezelf was en nog niet zo goed wist hoe ik moest omgaan met NAH. Ik heb zelf alles op alles gezet om van die nieuwe ik een betere ik te maken. Ik vond het in het begin heel vervelend dat ik eigenlijk nooit echt meer zin had in verjaardagen van mensen. Het liefst ging ik er niet heen en als ik er heen ging dan bleef ik nooit zo heel lang. Het was niet zo dat ik de verjaardag niet leuk vond of de mensen waar ik heen ging niet leuk vond, maar ik voelde me vaak er maar een beetje bij zitten terwijl ik voor mijn NAH kon lullen als brugman. Ik was vaak de sfeermaker en vond het heerlijk de boel een beetje op te naaien. Doordat je jezelf terugtrekt en er weinig  over praat ga dat voor andere mensen overkomen of dat je er geen interesse meer in hebt en ze denken dat je het allemaal niet leuk vind. Hoe rot het soms ook is maar je moet altijd uitleg blijven geven anders begrijpen mensen je echt niet. Andere mensen leven ook hun eigen leven en zijn net als iedereen met zichzelf bezig en niet met jou

Maak NAH bespreekbaar

Gouden Tip

Ik merkte op dat ik regelmatig een verjaardag vergat van iemand. Nu is dit niet het einde van de wereld maar toch vond ik dat vervelend. Ik ben toen gaan nadenken wat ik hier aan kan doen en niet meer iemands verjaardag vergeet. Door mijn moeder ben ik toen bij kaartje2go terecht gekomen, zij stuurt namelijk naar iedereen altijd een kaartje. Ik heb op de website van kaartje2go een account aangemaakt, en heb bij de kalenderfunctie al mijn dierbaren ingevuld. Een paar dagen voordat iemand jarig is krijg je een melding via de mail of door een melding op je telefoon. Het is dan belangrijk om wel op dat moment gelijk de kaart uit te zoeken en te laten versturen op de datum dat iemand jarig is. Als je het namelijk niet direct ga doen bestaat de kans dat je het alsnog vergeet. Ik krijg altijd positieve reacties van mensen want zoveel mensen sturen geen kaartje meer tegenwoordig. Je staat bij je familie,vrienden,kennissen,collega's gelijk bekend als die attente man/vrouw die altijd een leuk kaartje stuurt met een verjaardag. Probeer zoveel mogelijk naar eigen hand te zetten op deze manier ben je niet meer degene die altijd maar de verjaardagen vergeet, maar word je degene die als eerste aan iemands verjaardag denkt. 

NAH tips

Vind jij deze tip ook handig en wil je ook aan de slag gaan met kaartje2go klik dan op de afbeelding hieronder en begin vandaag nog jouw dierbaren in de kalender te zetten en vergeet geen verjaardag meer.

Kaartje2go.nl - Felicitatie

Meer van dit

Follow us


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.