Investeer in jezelf

Nah ervaringsverhaal traject Hersenz module 2 deel 4

Gepubliceerd op 20 december 2021 om 14:34

nah ervarings verhaal blog niet-aangeboren hersenletsel

Denken en doen met een niet-aangeboren hersenletsel

Ik heb weer een module klaar ‘’denken en doen’’ Door middel van de cognitieve piramide zijn we stap voor stap gaan kijken hoe het denken werkt en waar ik de meeste problemen ervaar. Ik ben in de afgelopen maanden hier mee gaan oefenen en ondanks dat ik de problemen al ervaarde en herkende vallen de puzzelstukjes langzaam in één.

informatieverwerken met een hersenletsel

Als het druk om me heen is en ik moet praten of iets doen dan beginnen de problemen. Op zo een moment ben ik minder alert en heb ik moeite om de informatie te verwerken, daardoor heb ik problemen met mijn aandacht en vind ik het lastig om de informatie op te slaan of informatie te geven die ik eigenlijk zou willen vertellen. Als zo een moment zich nu voordoet dan vertel ik het tegen die gene. Ik zeg dan dat ik een herseninfarct heb gehad en kom even niet goed uit mijn woorden. Het probleem haal ik er niet mee weg door het te benoemen maar ik voel mezelf dan niet zo een sukkel en mensen weten dan ook waarom ik zo sta te zoeken naar woorden of er niet op kom.

minder flexibel door niet-aangeboren hersenletsel

Ik ben door mijn niet-aangeboren hersenletsel ben ik minder flexibel. Ik vind het namelijk lastig als iets anders gaat dan ik het in mijn hoofd heb bedacht. Als ik een planning in mijn hoofd heb en die loopt anders dan ik bedacht heb dan voel ik me vaak even rot. Ook als het iets is wat leuk is kan ik toch dat gevoel krijgen. Heel veel mensen met nah hebben last van zelfsturing en flexibiliteit. Ik weet dit nu van mezelf en ik weet ook dat het vaak niet heel lang duurt dat gevoel 15-20 minuutjes. Ik heb mijn infarct gehad in mijn kleine hersenen en door die schade heb ik hier last van.

Ook ben ik er achter gekomen als ik iets moet doen waar ik veel bij moet denken en waar ik mijn hoofd voor moet gebruiken, ik dit het best in de ochtend kan doen. Zo een stukje als dit typen lukt me in de ochtend  begin middag nog wel maar daarna is mijn concentratie weg. Een boek lezen gaat in de ochtend goed maar daarna is mijn aandacht en concentratie er niet meer en heb ik weinig energie over voor activiteiten waar ik voor moet nadenken. Fysieke energie heb ik dan nog wel sporten,huishouden,koken,tuin,boodschappen eigenlijk taken waar je niet veel bij na hoeft te denken. Ik ben blij dat ik hier achter ben gekomen alleen zou ik nu graag willen dat ik het gedoseerd over een hele dag kan doen. Dit gaat een doel worden voor de komende module voor mij bij ‘’grip op je energie’’

hersenletsel accepteren, niet-aangeboren hersenletsel accepteren, nah accepteren

Ik heb tot nu toe veel aan dit traject. Wel ging ik er in en dacht als ik dit ga volgen dan heb ik straks die problemen niet meer. Dat is achteraf naïef van mij want ik heb nu eenmaal schade door mijn herseninfarct. En die problemen blijf ik ook houden alleen is er wel iets veranderd in mij. Ik accepteer het en ik begrijp nu hoe het werkt. Als je weet hoe jouw hersenletsel werkt kan je er wel beter mee omgaan en het beter begrijpen.


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Bea
8 maanden geleden

Hoi, bedankt voor de info. Ik herken veel en loop 1 module achter op jou. Ik ben net gestart. Wel fijn om jouw ervaringen te lezen. De bril die ik heb gewonnen vind ik overigens erg fijn. Afgelopen week ben ik onverwachts geopereerd en wat een prikkels doe je op in het ziekenhuis. Erger dan de operatie. Ik wens je hele fijne dage, maar vooral een gezond 2022 en ik kijk uit naar je volgende blog!

Eric
8 maanden geleden

Hey Bea,

Bedankt voor je reactie jij ook veel succes met de modules. Wat vervelend te lezen dat je onverwachts geopereerd ben, ik hoop dat het inmiddels wat beter met je gaat. Leuk te lezen dat je de bril fijn vind. Jij ook een gezond 2022.

Eva
8 maanden geleden

Mooi stuk. Herken veel in je laatste alinea. Dacht ook dat ik met wat truukjes wel verder zou kunnen. Nu, in de laatste week van mijn Heliomare traject weet ik dat dat er niet in zit...Idd, doseren ..ik moet het nog wat meer gaan leren...
Sterkte!

Eric
8 maanden geleden

Hey Eva,

Ik wil je veel succes wensen met je Heliomare traject.

Shar
7 maanden geleden

Hey!
Ik herken alles wat je hierboven schrijft.
Ook ik dacht... Als ik hersenz volg, dan lossen veel dingen op.
Ik vind het, na bijna 3 jaar, nogsteeds pittig en oneerlijk.
Zeker als je met anderen bent, wat jij ook schrijft.., het gesprek moeilijk kunt volgen. Laat staan reageren. Ik voel me dan zo'n "sikkel." en toch... Merk ik.. Dat ik tijdens een sociaal moment, meer kan genieten en minder snel ontploft. Dus dat is WINST!
ben je inmiddels gestart met de 3e module?
Gr shar