Investeer in jezelf

NAH verhaal van Irene Spronck-Smits

Gepubliceerd op 23 februari 2022 om 09:23

Lotgenoten / NAH / Hulp | ervaringen delen | Nahblog

Mijn leven veranderde door het krijgen van een herseninfarct

Het is 21 maart 2015. 

Mijn moeder organiseert dit jaar  zussendag, één keer per jaar komen de zusjes (9 stuks) bij elkaar om er een gezellige avond van te maken. Mijn oma was er toen ook bij. Mijn zus en ik mochten ook komen en een nichtje van mij ook. Mijn vader was er ook bij een drukke avond dus.

 

Nadat we gezamenlijk samen hebben gegeten heb ik s avonds om half 10 mijn oma naar huis gebracht. Daarna ben ik weer terug gegaan naar mijn ouders want de avond was nog niet voorbij.

 

Na het roken van een sigaret buiten ( dit zou achteraf de laatste zijn) ging ik weer naar binnen en van het ene moment op het andere moment werd ik heel erg misselijk en bleek in mijn gezicht( een tante vroeg nog gaat het Irene je ziet zo bleek). Uit het niets moest ik overgeven en mijn moeder heeft met haar handen geprobeerd om het op te vangen.

Mijn zus reageerde dat ik mijn mond scheef had staan en die belde de huisartsenpost of 112 dat herinner ik me niet meer zo. De ambulance kwam en bracht me met toeters en bellen naar het ziekenhuis in Sittard. Kort daarna werd ik met dezelfde toeters en bellen naar het academisch ziekenhuis Maastricht gebracht. In de tussentijd hebben ze mijn man en kinderen gebeld en die zijn toen ook gekomen.

Ik had een herseninfarct gehad. Zomaar uit het niets. Oorzaak nog steeds niet bekend.

In Maastricht hebben ze een trombectomie gedaan wat helaas niet meteen heeft geholpen, en ook een trombolyse. Maar de schade was helaas onomkeerbaar. Het bleven spannende uren waarvan ik soms wat mee kreeg maar het merendeel ook niet.

Ik kon veel verstaan en ik kon ook terug praten maar dat kostte heel veel energie, het merendeel sliep ik. Er bleek vocht te zitten tussen mijn schedel en mijn hersenen en als dat niet vanzelf weg ging moesten ze mijn schedel liften.

Spannende uren gingen voorbij en er werd zo hoorde ik achteraf ook gezegd tegen mijn naasten dat er ook een mogelijkheid was dat ik het niet ging redden.

drie dagen heb ik in Maastricht gelegen en gelukkig verdween het vocht vanzelf en hoefde ik niet geopereerd te worden. Daarna werd ik weer overgeplaatst naar ziekenhuis Sittard. Daar kwam ik erachter na een paar dagen dat mijn linkerkant van mijn lichaam niet meer deed wat ik wilde. Ik kon alleen maar liggen in bed of liggen in een rolstoel met ondersteuning in de nek.

Na 10 dagen werd ik overgeplaatst naar het revalidatiecentrum (Adelante).

Hier kreeg ik van  maandag t/m vrijdag van s morgens vroeg tot in de namiddag therapie.

Als eerste moest ik weer leren zitten ipv liggen en ook moest ik elke dag leren staan.

Dit gebeurde aan een statafel waar je als het waren werd vastgemaakt zodat je niet zou omvallen.

Toen ik dat eenmaal zelfstandig kon leerde ik weer voorzichtig stapjes zetten.

Na 11 weken lang 5 dagen per week therapie werd het harde werken beloond, ik mocht naar huis!!

Weliswaar met een halfzijdige verlamming. Wel moest ik nog 3 keer per week naar Adelante voor therapie.Dat heb ik 13 weken gedaan en daarna was mijn revalidatietraject afgelopen en ging thuis het leven weer verder. Zonder de steun van mijn man onze dochters en familie was ik nooit zover gekomen.

 

Dat viel nog niet mee zeg mijn energie was beneden peil. Alles wat ik deed/doe kost een hoop energie.

Alleen al na het douche was ik bekaf. Douche/omkleden kostte me soms een uur tijd.

 

Ik had mezelf al snel een ritme aangewend wat mij heel erg hielp. Elke morgen op tijd opstaan en elke middag ga ik nu op steeds een uurtje slapen zodat mijn  batterij kan opladen. S avonds ga ik op hetzelfde tijdstip naar bed. Dit ritme past nu na bijna 7 jaar nog steeds perfect bij mij.

 

Terugkeren naar mijn werk was geen optie en na 2 jaar ziek zijn werd ik in 2017 100%arbeidsongeschiktheid verklaard. Via sociale media kwam ik terecht bij " Hersenz".

 

Een behandelplan waar ik geleerd heb om om te gaan met mijn beperkingen en ik heb leren omgaan met overprikkeling.Heb ik geleerd wat mijn energievreters zijn en wat mijn energiegevers zijn. Deze gebruik ik ook nog steeds en heeft me geleerd dat leven met NAH nog steeds de moeite waard is.

Ik kan nog steeds niet een hele dag doorgaan  maar dat hoeft ook niet. Ik doe alleen nog leuke dingen omdat die me energie geven.

 

Sinds Juli 2019 zit ik in het bestuur van hersenletsel limburg en dat vind ik leuk om te doen. Ik kan zelf mijn tijd indelen en als het me teveel zou zijn kan ik er gewoon mee stoppen omdat ik het vrijwillig doe. Maar het geeft me nu een nuttig gevoel.

Ook heb ik sinds de zomer van 2021 een driewieler en gebruik ik hem regelmatig  om samen met mijn man te fietsen. Ook wandelen we graag samen (al zijn dat nog steeds geen tientallen kilometers).

Het leven gaat gewoon verder en nee het is niet altijd makkelijk maar daar heeft iedereen wel eens last van toch?!

 

Irene Spronck-Smits


''Door het drinken van voldoende water functioneren je hersenen beter''

We weten allemaal dat het goed voor ons lichaam is om water te drinken. Het vocht is nodig voor de werking van onze organen en houd het bloed stromend. Ook zorgt voldoende water drinken er voor dat je jezelf energieker voelt. Te weinig water drinken kan er zelfs voor zorgen dat onze hersenen minder goed werken. Denk goed aan je eigen gezondheid en drink voldoende water op een dag.

 

Saywhatbottles is een organisatie die zich inzet voor een betere wereld en gaat de strijd aan tegen al het plastic wat ronddwaalt op deze wereld. Ze verkopen duurzame drinkflessen ideaal om te gebruiken om aan je dagelijkse hoeveelheid water te komen. Ook blijven de drankjes tot 24u koud en 12u warm. Dus je kunt hem ook gebruiken voor andere drankjes dan water. Ook is het mogelijk om je eigen fles te ontwerpen en hem te personaliseren door hem een naam te geven.

Jaarlijks doneert Saywhatbottles aan het ‘’Olive Ridley Project’’(een stichting die gewonde schildpadden opvangt en verzorgd) en steunen zij verschillende goede doelen zoals op dit moment ‘’World Animal Protection NL’’

 

Heb je ook interesse gekregen om een drinkfles aan te schaffen bij Saywhatbottles, en op die manier zelf voldoende water te drinken en mee te helpen aan al het plastic wat ronddwaalt op deze wereld. Klik dan op de afbeelding hieronder en schaf er één aan.


Follow Lifevita


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.